Dí Gerdý

Uw 

Invloed zoetstoffen

Na de constatering van mijn diabetes in 1977, begon ik me steeds meer te interesseren voor gezondheid. Ik ben lerarenopleiding gaan doen in de vakken gezondheidskunde/huishoudkunde en heb dit in 1985 afgerond. Na jarenlang in verschillende horecagelegenheden gewerkt te hebben (met het oog op het starten van een eigen vegetarisch restaurant), wilde ik mijn gezondheidskennis weer ophalen en ben ik  25 jaar werkzaam geweest in reform/gezondheidswinkels. Daar kon ik mijn kennis over gezondheid steeds beter omzetten in gezondheids- en voedingsadviezen. Ik leerde steeds meer over voedingsproducten en hun ingrediënten.

Zo ook de verschillende zoetstoffen. Ik kwam er achter welke invloed deze zoetstoffen op mijn bloedsuikerwaarden hadden (ik was mijn eigen proefkonijn).

Bij de ontwikkeling van de 'Limoncello dí Gerdý' wilde ik de kunstmatige zoetstoffen, zoals cyclamaat, sucralose en aspartaam vermijden, omdat de laatste twee in verband worden gebracht met het ontstaan van kanker.

Deze intensieve zoetstoffen bevatten weinig of geen calorieën en zijn mierzoet. Zelfs stevia (een zoet kruid) behoort tot deze groep, maar is wel een natuurlijke zoetstof, mits ze het niet bewerkt hebben.

Tegenover deze intensieve zoetstoffen staan de extensieve zoetstoffen, zoals mannitol, sorbitol, erythritol en xylitol (berkensuiker). Ze hebben een lage glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuiker niet of nauwelijks verhoogt.

De glycemische index van bijvoorbeeld suiker is 70 en die van xylitol is 7.In de praktijk betekent dat, dat het de bloedsuiker niet verhoogt.

Xylitol is een natuurlijke zoetstof, die voorkomt in fruit, groente en bomen (berkenboomschors). De werkzame stof van berkensuiker is xylitol. De zoetkracht staat ongeveer gelijk aan gewone suiker, maar heeft 40% minder calorieën.

Misleidend op een etiket kan zijn, dat xylitol tot de groep van koolhydraten behoort, terwijl het de bloedsuiker niet verhoogt. Dat komt omdat ze tot de polyolen behoren, een koolhydraatgroep, die heel langzaam, of niet opgenomen wordt, en dus niet afhankelijk is van insuline. 

Wel kan xylitol bij overdadige consumptie tot buikklachten leiden.


Xylitol en dieren

Nou ga ik er vanuit dat honden geen limoncello drinken, maar xylitol als zoetstof kan levensgevaarlijk zijn voor dieren, omdat de alvleesklier reageert op de zoetstof alsof het suiker is, waardoor de alvleesklier insuline gaat aanmaken en het dier in een hypoglycemisch coma kan raken en vervolgens kan overlijden. Dus houdt producten, waar xylitol in is verwerkt, weg bij bijv. honden!